Úvod

Strečink

publikováno 21.02.2018 (aktualizováno 08.03.2018)

Strečink je v moderním sportu považován za jeden z nejdůležitějších aspektů sportovního výkonu. Pokud je prováděn správně a pravidelně a s ohledem na daný sport i cíleně, pak napomáhá ke zlepšení kloubní pohyblivosti, protažení a uvolnění svalů. Zlepšuje rychlostní a obratnostní schopnosti. Prevence zranění. Rychlejší regenerace.

 

Statický strečink

+ Prevence zranění

+ Podpora regenerace

Statický strečink se provádí ve dnech klidu nebo minimálně 20 minut po výkonu (zátěži), kdy je tělo v klidu a svaly se mohou uvolnit a protahovat.

Při provádění statického strečinku a jeho cviků je velmi důležité provádět tyto cviky pomalu a správně dýchat. Každý cvik provádíme tak, že 10-20s. cvik/ uvolnění (5s.)/ a cvik opakujeme 10-20s. Při prvním opakování by měl sval lehce pálet a až při následném druhém opakování se pokusíme sval protáhnout více.

Nikdy nesmíme cviky provádět rychle a za hranici bolesti. Tímto se totiž aktivuje napínací reflex, který zabrání svalu se uvolnit a protáhnout. Nejčastějším ukazatel napínacího reflexu je buď chvění ve svalu nebo ostré píchnutí při protahování.

 

Dynamický strečink

+ Zlepšuje prokrvení a pohyblivost

Dynamický strečink se provádí před výkonem. Není vždy nutný, ale je vhodný. Tento druh strečinku je vhodné zařadit až po zahřátí svalstva. Je to z důvodu, že se můžeme dynamicky dostávat do krajních pozic našeho vlastního protažení. A bez patřičného zahřátí by mohlo dojít ke zranění ve svalu.

Zároveň nám dynamický strečink pomáhá rozvýjet rychlost, koordinaci pohybu a sílu.

Cviky se provádí po zahřátí nejdříve pomalu a přesně a následně můžeme cviky zrychlit nebo ztížit.

 

==> Hráči by se měli protahovat doma po tréninku staticky, když je tělo v klidu a nahromaděná krev se ze svalů dostala pryč. Tímto zvýší účinost a sníží riziko poranění.

==> Hráči by se měli o víkendech nebo ve dnech sportovního klidu ráno a večer staticky protáhnout. Tímto statickým strečinkem si pomohou zlepšit zdravý a funguje to jako prevence zranění.

Zde si můžete prohlédnout cviky pro statický strečink.

http://www.singpatong-sitnumnoi.com/best-exercises-for-athletes/

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Nejbližší akce


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace